برای طراحی سایت باید از کجا شروع کنیم، مراحل یادگیری طراحی سایت چیست و چطور میتوان در این مسیر قدم بگذاریم. در واقع دغدغه اصلی کسانی که میخواهند طراحی سایت را شروع کنند نداشتن نقشه راه و ندانستن مسیر است. خیلی از طراحان وب در شروع کار، راهشان را با آزمون و خطا پیدا میکنند که این مورد باعث میشود زمان زیادی را از دست دهند و در طول مسیر سردرگم شوند. ما در این مطلب بررسی میکنیم که یک طراح سایت باید چه چیزهایی را یاد بگیرد و از چه ابزارهایی استفاده کند تا به یک متخصص در این زمینه تبدیل شود.
اگر به هیچ عنوان نمیدانید هاست چیست؟ دامنه چیست؟ برای طراحی سایت به چه چیزهایی نیاز دارید؟ هاست مناسب چه ویژگیهایی دارد؟ کدام نوع هاست مناسب شماست؟ و... باید بگویم که جای درستی آمدید. چون میخواهم ثابت کنم که مبحث هاست و دامنه واقعا جذاب و کاربردی است.
در بحث طراحی سایت، قرار است علاوه بر هاست به اصطلاحاتی مانند دامنه، سیستم مدیریت محتوا و قالب سایت بربخوریم. پس بهتر است همین اول تکلیفمان را روشن کنیم و با این مفاهیم آشنا شویم.
دامنه سایت ها، گستردگی فراوانی دارد و افراد می توانند، هر کدام از آنها را برای خود یا کسب و کارشان انتخاب کنند. معروف ترین دامنه های جهانی سه دامنه: Com, net ,org هستند که Com از کلمه Commerical که به معنای تجاری است، گرفته شده. Net از کلمه Network به معنی شبکه و org از کلمه organization به معنی سازمان گرفته شده است. بهتر است از هر دامنه در زمینه مخصوص به خودش استفاده شود.
برای خرید انواع دامنه ها بین المللی و داخلی میتوانید به سایت آپ سرور مراجعه کنید.
امروزه با گسترش وب، دامنه های بسیاری معرفی و در دسترس قرار گرفته اند. برخی از آنها عبارتند از: Biz٬ Info٬ Pro٬ Aero٬ Coop٬ GOV٬ EDU٬ WS٬ TV٬ BZ٬ ir و ...
نیاز بعدی، داشتن یک فضا برای ورود و ذخیره اطلاعات و محتوای سایتتان است. به این فضا هاست گفته میشود و دقیقاً مثل هارد کامپیوتر یا رم گوشی شماست. یعنی فضایی که اجازه ذخیره اطلاعات، فایلها و همۀ محتوا را به شما میدهد.
سرورها وظیفه دارند محتوای سایتها را در خود نگه دارند، و اطلاعاتی که شما در هر ساعت از شبانه روز در اینترنت جستجو میکنید را برایتان نمایش بدهند.
این هاست یک هزینه ماهیانه یا سالیانه برای شما خواهد شد. این هزینه بر اساس میزان فضا و کیفیت آن محاسبه میشود.
فضای هاست Disk Space
فضای هاست مثل حجم هارد دیسک یا حافظه گوشی موبایل شماست. و حجمی از سرور است که به شما تعلق میگیرد تا بتوانید فایلها، محتوا، قالب و ... را روی آن آپلود کنید.
شرکتهای هاستینگ معمولا تنوع فضای هاست از 50MB تا 10000MB به شما ارائه میدهند. حجم مورد نیاز شما بستگی به سایتتان دارد. قبل از خرید باید به استاتیک یا داینامیک بودن سایت، سیستم مدیریت سایت، ماژولهای مورد استفاده، دیتابیسها، قالب سایت و ... توجه کرد. برای تخمین میتوانید از تجربهی طراح سایتتان هم کمک بگیرید.
پهنای باند Bandwidth
پهنای باند به 2 عامل اصلی بستگی دارد حجم اطلاعات سایت و میزان بازدید مورد انتظار. سایتهایی که اجازه دانلود و آپلود فایل میدهند نیاز به پهنای باند خیلی بالا دارند و احتمالا مجبور به استفاده از هاست دانلود شوند. اما برای سایتهای معمولی میتوان اندازه متوسط هر صفحه را حساب کرد. فرض کنید هر صفحه سایت شما 100 کیلوبایت باشد و در روز میانگین 500 بازدید کننده دارید، که هر کدام 4 صفحه از سایتتان را ببینند. ترافیک روزانه شما 100*500*4 برابر با 200 مگابایت خواهد بود. حالا این اندازه را در 30 روز ماه ضرب کرده و پهنای باند مورد نیاز ماهانه را حساب کنید.
هاست یا میزبانی در واقع فضایی است که در وب سایت شما به همراه تمامی متعلقات سیستم مدیریت محتوا، تصاویر، ویدیو و .... بر روی آن قرار میگیرد و از تمامی جهان با اتصال به اینترنت در دسترس همگان قراردارد.
میتوانید از خدمات سایت آپ سرور استفاده کنید.
وب سایت ها از لحاظ طراحی به دو دسته استاتیک و دینامیک تقسیم می شوند. سایت های استاتیک به گونه ای هستند، که محتوای آن توسط برنامه نویس یا طراح سایت تهیه می شود و توسط مدیر سایت قابل تغییر نیستند. وب سایت های استاتیک برای هر گونه تغییرات، نیازمند طراح سایت هستند. سایت های استاتیک از لحاظ فنی به دو روش HTML و فول فلش طراحی می شوند.
سایت های فول فلش معمولا از لحاظ بصری از سایت های HTML زیباترند، اما دو ایراد اساسی دارند. یکی پر حجم بودن سایت است، که باعث می شود دیر لود شوند! دیگری اینکه موتور های جستجو محتویات فلش را نمی توانند بخوانند، از این لحاظ این سایت ها برای کسب رتبه های بالاتر نمی توانند رقابت کنند.
سایت های دینامیک بر خلاف سایت های استاتیک در بسیاری از بخش ها قابل تغییر می باشند و مدیر سایت بدون داشتن دانش عمیق برنامه نویسی، می تواند سایت را مدیریت کند، یا اینکه تغییرات دلخواه را اعمال کند، محتوا به سایت بیافزاید یا صفحات جدید بسازد.
وب سایت های دینامیک یا پویا نیز از لحاظ فنی به صورت کلی به دو دسته تقسیم می شوند. وب سایت های فلش دینامیک و وب سایت های مبتنی بر برنامه نویسی.
سیستمهایی که با هدف مدیریت محتواها یا محصولات سایت شما ساخته شدهاند. برای استفاده از این نوع سیستمها، شما باید هاست، دامنه، قالب و ... به صورت جداگانه خریداری کنید. البته یک طراح معمولاً این کارها را برای شما انجام میدهد و در ازای آنها هزینه دریافت میکند.
مزیت بزرگ سیستمهای مدیریت محتوا (Content Management System) امکان توسعۀ آنها توسط شماست. اما در مقابل یک ایراد بزرگ دارند و آن نداشتن پشتیبان است. در واقع، شما باید یک هزینه جداگانه بابت پشتیبانی به یک طراح بدهید که معمولاً از هزینه سایتسازها بیشتر است. به علاوه، امکان ویرایش قالب در این سیستمها معمولاً محدود است و شما بعد از ساخت سایت، به سختی میتوانید آن را تغییر دهید.
اگر به چند سال قبل برگردیم و نگاهی به اولین سایتهای منتشرشده در وب بیندازیم، میبینیم که صفحات آنها تنها از چند المان ساده و ابتدایی تشکیل شدهاند. از گذشته تا امروز، تکنولوژیهای مختلفی در جذاب کردن فرآیند طراحی وب تاثیرگذار بودهاند، اما شاید ندانید که تمام این تکنولوژیها به زبان HTML منتهی میشوند. زبان نشانه گذاری HTML اولین چیزی است که طراحان وب باید یاد بگیرند.
بزرگترین برنامه نویسان وب، یک روز کار خودشان را با HTML شروع کردند. HTML مخفف Hyper Text Markup Language است و در فارسی به آن زبان نشانه گذاری ابرمتن میگویند. دقت کنید که HTML یک زبان برنامه نویسی نیست، بلکه یک زبان نشانگذاری یا Markup language به حساب میآید.
از زبان HTML برای ایجاد بدنه اصلی و ساختار کلی صفحات وب استفاده میشود. این زبان با تگها کار میکند و این تگها هستند که مشخص میکنند در صفحه وب از چه عناصری استفاده شده است. در واقع تگها عناصری هستند که وظایف گوناگونی دارند و با فراخوانی هر کدام کارشان شروع شده و با بستن تگ کارشان تمام میشود. اگر قصد دارید به به صورت کاملتر این زبان را بشناسید و اولین قدم برای تبدیل شدن به یک طراح وب سایت را بردارید، مطالعه مطلب زیر را از دست ندهید.
با استفاده از زبان HTML شما تنها قادر به ساختن ساختار و چهارچوب کلی صفحه وب خواهید بود، اما این قطعا این صفحات ظاهر کاربر پسندی نخواهند داشت. زیرا زمانی که برای ایجاد این صفحات وب فقط از زبان HTML استفاده میکنید، دسترسی شما به تعداد محدودی از عناصر تعریف شده در زبان HTML محدود میشود. پس نیاز به ابزار و یا به عبارت بهتر زبانی دیگری خواهید داشت تا ضعفهای زبان HTML را پوشش دهد. زبانی که به منظور زیبا سازی و فرم دهی به صفحات وب استفاده میشود، CSS نام دارد.
دومین قدم برای کسی که قصد دارد به طراحی وب بپردازد، CSS است. CSS مخفف عبارت Cascading Style Sheets و به معنی "برگههای آبشاری" است. این زبان مانند HTML یک زبان نشانه گذاری است که اجازه میدهد ساختار صفحات وب را از چیدمان عناصر گرفته تا تغییر رنگبندی و فونتها شکل دهید. به کمک CSS میتوانید خصوصیاتی مثل رنگها، فونتها، ابعاد، سایزها، نحوه چیدمان عناصر و غیره را در صفحات وب مشخص کنید.
زمانی که به زبانهای HTML و CSS مسلط شدید، میتوانید صفحات وب ایستا (Static) را طراحی کنید. اما امروزه کمتر سایتی را میتوانید پیدا کنید که ایستا باشد. زیرا کاربران به دنبال سایتهای تعاملی و داینامیک هستند و دوست دارند از امکانات مختلف آنها استفاده کنند. پویا کردن سایتها حس بهتری از تجربه کاربری را در بازدیدکنندگان و کاربران ایجاد میکند.
یکی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی که برای پویا کردن سایتها استفاده میشود، جاوا اسکریپت است. جاوا اسکریپت زبانی سطح بالا، داینامیک، مبتنی بر شی و تفسیری است که از شیوههای مختلف برنامه نویسی پشتیبانی میکند.
سومین گام برای تبدیل شدن به یک طراح وب، یادگیری و تسلط بر زبان جاوا اسکریپت است. این زبان از نظر محبوبیت و کاربرد رشد بسیار بالایی دارد و از آن میتوان برای برنامه نویسی سمت سرور (Server Side)، اپلیکیشنهای موبایل، بازی و اپلیکیشنهای دسکتاپ استفاده کرد. بنابراین میتوان اینگونه برداشت کرد که زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت ، یک زبان همه فن حریف است.
کار با جاوا اسکریپت بسیار شیرین است، اما لذت کار با آن را زمانی درک میکنید که از Libraryهای این زبان مثل Jquery یا React.js استفاده کنید.
به کمک زبان سمت سرور اطلاعات بین مرورگر و سرور تبادل میشود برای مثال برای ثبت اطلاعات کاربر در دیتابیس از زبان سمت سرور استفاده میشود.
در این میان PHP و ASP.NET دو زبان قدرتمند و محبوب در این زمینه هستند که باید بعد از شناخت کامل، یکی از این دو را برای یادگیری انتخاب کنید.
هرچند در نگاه اول طی کردن این مسیر طولانی و سخت به نظر میرسد اما زمانی که با شیرینی این کار آشنا شوید و با انگیزه به این کار ادامه دهید در مدت زمان کوتاهی میتوانید به جایگاه قابل قبولی برسید. اشخاص زیادی هستند که توانستند در مدت چند ماه طراحی وب سایت را بیاموزند و سفارش ساخت سایت یا طراحی قالب اختصاصی، بگیرند.
زمانی که شما تصمیم به خواندن این مقاله گرفتید اولین قدم را برای تبدیل شدن به یک طراح وب سایت برداشتهاید پس با انگیزه ادامه دهید. ما در صفحهی مجله خبری میرسافت مطالب بیشتری برای شما آماده کردهایم.
همراه ما باشید.
1400 © حق نشر برای میرسافت محفوظ است
نظر خود را بگذارید