پلاگین Plug-in یا Add-on نرم افزاری است که قابلیت مشخصی را به یک برنامه کامپیوتری موجود اضافه میکند و به تنهایی کاربردی ندارد.
پلاگین در لغت، به معنای افزایه (مولفه ای که ویژگی خاص را به یک سامانه بزرگ تر میافزاید) است. اما در اصطلاح از کلمه افزونه بعنوان معادل فارسی آن استفاده میشود. این واژه از دو بخش (Plug) و (in) تشکیل شده است که بخش اول آن به معنای دوشاخه برق و بخش دوم به معنای داخل و درون است و کنایه از دوشاخه را درون پریز برق کردن دارد. چراکه با اتصال دوشاخه به پریز، ما میتوانیم به واسطه یک جریان مادر با استفاده از وسایل الکتریکی (یا همان پلاگین)، امکانات مورد نیازمان را تامین کنیم.
زمانی که یک برنامه از پلاگینها پشتیبانی کند، در اصل امکان شخصی سازی و سفارشی کردن برنامه را برای کاربران فراهم کرده است. این امکان، برای سازندگان برنامه مزیتهای بسیاری دارد. مثلا به توسعه دهندگان (اشخاصی که بخشی از فرآیند ساخت و یا ارتقای یک نرم افزار را انجام میدهند) اجازه میدهد تا برنامه را گسترش دهند، ویژگیهای آن را بهبود بخشند و یا حجم آن را کم کنند و به طور کلی در کاربردی تر کردن برنامه نقش بسزایی ایفا کنند. نمونه بارز کاربرد پلاگینها و نرم افزارهایی که از آنها پشتیبانی میکنند، مرورگرهای وب هستند.
زمانیکه شما برای خواندن فایل های pdf دچار مشکل شوید می توانید با نصب کردن پلاگین مربوط به این موضوع بر روی مرورگر خود به راحتی به فایل های pdf دسترسی پیدا کرده و آنها را مطالعه کنید.
از دیگر کاربردهای پلاگین می توان در زمینه فتوشاپ اشاره کرد اگر جزء آن دسته از افراد هستید که کار با فتوشاپ را دوست دارید و علاقه بسیاری به این موضوع دارید با نصب پلاگین مربوطه می توانید قابلیت های بسیاری را به فتوشاپ خود اضافه کنید.
برخی از صاحبین وب سایت ها که به رتبه الکسا خود بسیار اهمیت می دهند و رتبه الکسا برای آنها از حساسایت خاصی برخوردار می باشد بر روی مرورگرهای خود پلاگین الکسا که همان Alexa Toolbar می باشد را نصب می کنند تا با کمک این نرم افزار بتوانند رتبه و جایگاه مناسبی را بدست آورند.
در میان تمام نرم افزارهایی که از پلاگینها استفاده میکنند، مرورگرهای وب بیشترین آمار را دارند. در مرورگرها، معمولا واژههای Plugin، Add-on و Extension (بجز در مرورگر فایرفاکس) مترادف هستند و کاربرد یکسانی دارند. این افزونهها، محتواهای اینترنت را که مرورگرها برای نمایش دادنشان طراحی نشده اند، نمایش میدهند. این محتوا ها معمولا شامل ویدئو، صوت، بازیهای آنلاین و ارائههایی با فرمتهای مخصوص میشوند. پلاگین ها توسط گروهی که این فرمتهای مخصوص را بوجود می آورند، ساخته و توزیع میشوند. هر مرورگر یک وبسایت رسمی برای خود دارد که شما میتوانید از آنجا افزونههای مورد نیاز خود را دریافت و نصب نمایید.
Ardour و Audacity ازجمله برنامههایی هستند که از پلاگینها به منظور تولید، پردازش و تحلیل صدا استفاده میکنند.
کاربران ایمیل از افزونه Pretty Good Privacy برای رمزنگاری و رمز گشایی ایمیلهایشان استفاده میکنند.
این شبیه سازها برای تهیه و آزمایش واحدهای کوچکتر زیر سیستمهای پلتفرمی که قصد اجرای بازی بر روی آن را دارند، از پلاگینها استفاده میکنند. برای مثال، شبیه ساز PCSX2 امکان استفاده از افزونههای صوتی و تصویری را برای بخشهای مربوطه PlayStation 2 فراهم میسازد.
این نرم افزارها ازجمله نرم افزار Photoshop برای پشتیبانی از فرمتهای مختلف عکس و نیز ویرایش آنها، از پلاگینها بهره میبرند.
مدیا پلیرها نیز برای پشتیبانی از انواع فرمتهای موجود و اعمال فیلترها از افزونهها استفاده میکنند. پخش کنندههایی مثل: Winamp، Foobar2000 و GStreamer
ویرایشگرهای متنی مثل jEdit با هدف پشتیبانی از زبانهای مختلف برنامه نویسی، از پلاگینها استفاده میکنند.
1400 © حق نشر برای میرسافت محفوظ است
نظر خود را بگذارید