کنیبالیزیشن چیست؟

 

کنیبالیزیشن سئو داخلی یکی از اصلی ترین مسائلی است که بر موقعیت صفحات سایت شما موتورهای جستجو تأثیر گذار است. این مسئله را تنها هنگامی که به سئو سایت خود مراجعه کنید متوجه خواهید شد. کنیبالیزیشن ممکن است حتی برای بهترین سایت‌ها با بهترین عملکرد و استراتژی نیز رخ دهد. به طوری که شما فکر  می‌کنید که همه موارد را از نظر پیوندها، سرصفحه‌ها و محتوا و غیره در اختیار دارید . به درستی مدیریت کرده‌اید، اما اگر گوگل تشخیص دهد صفحه دیگری با موضوعی یکسان در سایت شما وجود دارد، گوگل رتبه سایت شما را مختل کرده و باعث می‌شود موقعیت‌های خوب خود را از دست بدهید. 

 

Cannibalization

 

تاثیر کنیبالیزیشن بر سئو

 

  • سئو شدن صفحه اشتباه

سئو شدن صفحات اشتباه در سایت یکی از نتایج کانیبال شدن است. در حقیقت کنیبالیزیشن سبب می‌شود گاهی آن هزینه و بودجه ای که صرف ساخت صفحات اصلی کرده اید از دست بدهید.

  • سئو شدن دو صفحه با رتبه پایین

دیگر مسئله ای که می‌توان به آن اشاره کرد مربوط به زمانی است که گوگل هر دو صفحه شما را همزمان سئو میکند. در واقع در چنین شرایطی گوگل به دلیل وجود کنیبال در سایت، به هر دو صفحه اعتبار کمی اختصاص می‌دهد که ممکن است یکی را در پنجمین صفحه گوگل و دیگری را در هفتمین صفحه از گوگل قرار دهد.

  • بالا و پایین شدن صفحه

گاهی مشکلات گوگل بسیار فرا تر است. چیزی که ممکن است رخ دهد، بالا و پایین شدن رتبه سایت تان است. در این حالت صفحه ای که سئو شده ولی در سایت تان کنیبالیزیشن دارد، در صفحات جستجو رتبه های مختلف را تجربه میکند. مثلا یک روز در رتبه پنج گوگل قرار می‌گیرد و روز دیگر به صفحه دو میرود. حتی ممکن است گاها صفحه اشتباهی به جایش سئو شده، رتبه اش را بگیرد و باز برعکس. نتیجه نهایی هم در چنین شرایطی احتمالا حذف شدن دو صفحه از نتایج یا کاهش رتبه شدید است.

  • کاهش اعتبار سئو سایت

در بعضی مواقع ممکن است سئو سایت هایی را به عهده بگیرید، همه کارها را به درستی انجام دهید ولی باز هم میبینید خیلی از صفحاتش به آن رتبه ای که می‌بایست راه پیدا نکرده است. در موقعیت باید به این موضوعات شک کرد. خیلی مواقع وجود صفحات کنیبالیزیشن، لینک های شکسته، صفحات زامبی و… باعث کاهش کل اعتبار سایت شده و مانع شما در رتبه گرفتن می شوند. به طور کلی کنیبالیزیشن اعتبار همه صفحات سایت شما را کاهش داده و روی سئو اثر منفی خواهد داشت.

 

راه های تشخیص کنیبالیزیشن

 

یافتن صفحاتی که رقیب یکدیگر هستند، به خصوص در سایت‌هایی که تعداد صفحات بالایی دارند یا محتوای آن توسط یک تیم بزرگ مدیریت می‌شود، کار ساده‌ای نیست. ابزارهای قدرتمند و روش‌های گوناگونی برای برای بررسی همنوع کنیبالیزیشن بین صفحات سایت وجود دارند.

  • تشخیص کنیبالیزیشن توسط از گوگل سرچ کنسول

 

گوگل سرچ کنسول یکی از ابزارهای اصلی و مهم برای بررسی سئو سایت است. این ابزار قدرتمند به ما کمک می‌کند تا به راحتی مشکلات مرتبط با کنیبالیزیشن را در سایت خود تشخیص دهیم. ابتدا با انتخاب PERFORMANCE از منو سمت چپ در سرچ کنسول می‌توانیم لیست لیستی از مفاهیم کلیدی که سایت ما از طریق آن‌ها ایمپرشن و کلیک دریافت می‌کند را مشاهده کنیم. با کلیک روی یکی از این QUERIY ها و انتخاب تب PAGES، لیستی از صفحاتی که برای آن کلمه کلیدی رتبه گرفته‌اند نمایش داده می‌شود. در اینجا می‌توانیم آمار کلیک و ایمپرشن این صفحات را ببینیم.

اگر برای یک کلمه کلیدی خاص، چند صفحه مختلف با آمار نزدیک به هم وجود داشته باشد، باید این این صفحات را از نظر کنیبالیزیشن بررسی کنیم.در عبارات عمومی و پرجستجو، نمایش چند صفحه از سایت ما به صورت Site Link طبیعی است و این مسئله را نمی‌توان نمونه‌ای از کنیبالیزیشن تلقی کرد. اگر صفحه نتایج جستجو را بررسی کنیم در میابیم که نمایش این صفحات با این عبارت نه تنها یک مشکل نیست بلکه به بهبود تجربه کاربری کمک خواهد کرد.

  • بهره مندی از تکنیک Site برای تشخیص کنیبالیزیشن

برای استفاده از این تکنیک کافی است تا در نوار جستجو گوگل کلمه کلیدی مدنظر را بدین گونه وارد کنیم.

Site:example.com کلمه کلیدی

مشکل اصلی در هر دو روش این است که فرآیند به صورت دستی و به ازای هر کلمه کلیدی انجام می‌شود، این کار ممکن است زمانبر باشد به همین دلیل فرآیند ارزیابی را با عبارات مهم و پرجستجوی سایت خود شروع کنید.

 

Cannibalization

چگونه بدون آسیب به رتبه و بازدید مشکل کنیبالیزیشن را حل کنیم؟ 

 

این نکته حائز اهمیت است که هیچ نسخه ای به تنهایی برای حل مشکل کنیبالیزیشن وجود ندارد و نمی‌توان با یک روش همه مشکلات را حل کرد.

  • حذف و ریدایرکت کردن صفحات با استفاده از ریدایرکت 301

زمانی‌که چند صفحه با محتوای یکسان و شبیه به‌هم در سایت وجود دارد که در حال کنیبالیزیشن هستند، یکی از بهترین راه‌ حل ها، انتخاب یک صفحه و پاک کردن صفحات مزاحم است. در این روش ابتدا قوی‌ترین و بهترین صفحه را انتخاب می‌کنیم. بررسی لینک‌های دریافتی، ترافیک ورودی و جایگاه صفحه در نتایج گوگل به ما کمک می‌کنند تا بهترین صفحه را پیدا کنیم. حال سایر صفحات را پاک نموده و با استفاده از ریدایرکت 301 ارزش و اعتبار آن‌ها را به صفحه هدف منتقل می‌کنیم. با این کار ربات‌های گوگل و بازدید کنندگان را به بهترین صفحه بازمانده هدایت می‌کنیم. این روش یکی از آسان‌ترین راه خلاص شدن از این مسئله است ولی توجه کنید بعد از پاک کردن صفحات، لینک‌های ورودی به آن‌ها از سایر صفحات را هم به روز رسانی کنید تا سایت شما با مشکل لینک‌های شکسته یا ریدایرکت‌های تودرتو مواجه نشود.

  • تلفیق صفحات برای ایجاد یک صفحه قدرتمند

بهتر است پیش از حذف و ریدایرکت صفحات، محتوای آن‌ها را به دقت بررسی کرده که اگر متن‌، تصویر یا ویدئو ارزشمندی در این صفحات وجود دارد به صفحه هدف منتقل شود و با کمی زمان برای بازنویسی و گردآوری محتوایی جامع و کاربردی به کاربر ارائه دهید.

  • بازبینی در لینک‌سازی داخلی و خارجی

اگر در زمان لینک سازی داخلی از یک انکر تکست یکسان برای لینک دادن به صفحات مختلف سایت کمک گرفته باشید ممکن است با مشکل کنیبالیزیشن رو به رو شوید. گاه بازسازی ساختار لینک سازی داخلی سایت به ما کمک می‌کند تا مشکلات مرتبط با کنیبالیزیشن بین صفحات را رفع کنیم. هنگام لینک سازی داخلی اطمینان حاصل فرمایید که لینک‌ها به درستی و با انکر تکست های متنوع به صفحات مد نظر ما لینک شده باشند. لینک دادن به صفحات مشابه با انکر تکست مشابه سیگنال منفی است که در رتبه بندی تأثیر بدی خواهد گذاشت. بازنگری در لینک‌های داخلی، به تنهایی نمی‌تواند تمام مشکلات ما را رفع کند. معمولاً از این روش بعد از حذف صفحات و ریدایرکت کردن آن‌ها استفاده‌ می‌شود.

  • حل مشکل کنیبالیزیشن با کمک تگ کنونیکال

گاه نمی‌توانیم به آسانی صفحات مشابه را حذف و ریدایرکت کرده و فقط یک صفحه را نگه داریم؛ زیرا این صفحات برای کاربران مفید و ارزشمند هستند ولی در استراتژی سئو سایت جایی ندارند. گاهی اوقات عدم توجه به جزئیات کوچک اما مهم در صفحات سایت، باعث به وجود آمدن کنیبالیزیشن می‌شویم. توسط از این تگ، می‌توانیم بهترین صفحه را به گوگل معرفی کنیم و از گوگل بخواهیم که صفحه مورد نظر ما را ایندکس و رتبه بندی کند. به این ترتیب نیازی به حذف صفحات دیگر نیست. کنونیکال یکی از پیچیده‌ترین و مهم‌ترین مفاهیم سئو است. 

  • مسدود کردن صفحه برای ربات های گوگل با استفاده از تگ Noinde

از تگ noindex زمانی استفاده می‌کنیم که امکان حذف و ریدایرکت صفحات دارای مشکل وجود نداشته باشد و آدرس صفحات ایجاد شده قابل پیش‌بینی باشد. برای استفاده از تگ نو ایندکس را در قسمت هدر صفحات قرار دهیم تا گوگل آن‌ها را ایندکس نکند. ‌با استفاده از این روش همه صفحات در سایت مورد نظر ما باقی می‌مانند. تنها صفحه‌ای که تگ نو ایندکس ندارد توسط گوگل ایندکس و در نتایج نمایش داده می‌شود. در نتیجه می‌توانیم مشکل نمایش چند صفحه با محتوای مشابه در نتایج گوگل را رفع کنیم.

این نکته را در نظر بگیرید که محدودکردن دسترسی گوگل به صفحات سایت از طریق فایل Robots.txt نیز امکان‌پذیر است ولی در برخی موارد گوگل به خودش اجازه می‌دهد تا دستورات ما را نادیده گرفته و صفحات را ایندکس کند. برای اطمینان بیشتر از تگ noindex در خود صفحه استفاده شود.

نظر خود را بگذارید